Nagyjából mekkora összeggel kalkuláljunk?

 A klimatizálás összege szobánként nagyságrendileg 200-300 ezer Ft-ot jelent, de természetesen az összeg függ a kivitelezési megoldástól és a klímatípustól is. Ez a körülbelüli ár tartalmaz egy közepes árfekvésű klímaberendezést és a szerelést az anyagokkal. Ezzel az összeggel lehet kalkulálni előzetes tervezés esetén. Ettől lefelé eltérni nem érdemes, mert az azt jelentené, hogy műszakilag elavultabb klímát kell választanunk, ami hosszú távon egyáltalán nem gazdaságos, vagy a szerelésen spórolva nem megfelelő minőségű anyagok kerülnek felhasználásra, ami szintén nem megoldás, hiszen akár azonnal elveszíthetjük a gyári garanciát.

Mennyibe kerül havonta klímát használni?

A jelenlegi villanyárak mellett és átlagos klímahasználat mellett 5-10 ezer Forintos kiadást jelent a klíma használata (egy 2,5KW teljesítményű berendezéssel kalkulálva). Illetve ne feleadkezzünk meg az évenkénti karbantartásról sem, ami igaz hogy 10-15ezer Ft körüli kiadás lehet, de egyrészt követelménye a gyári garancia megőrzésének, valamint a saját egészségünket is óvjuk vele.

Kételkedjünk, ha valami sokkal olcsóbb!

A piacon nagyon sokféle klíma van, sok esetben sokkal olcsóbban, mint a nagy nevű klímagyártók termékei. Nyilván az ember ilyenkor azt gondolja, hogy persze mert a japán gyártók luxus áron tartják a gépeiket, mert ezzel akarják a prémium érzetét kelteni, de ugyanúgy jó a barkácsáruházban leakciózott klíma is, mert töredékébe kerül. Amikor egy berendezés, nem csak a japán termékhez, de a nagy kínai gyártók (Gree, Midea stb) gépeihez képest is olcsók, akkor viszont már érdemes gyanakodni. Egy klímát nem két évre veszünk, hanem átlagosan legalább 10 év használattal kalkulálunk. A nagyáruházak kínálata szezonális, nyáron van klíma télen nincs, jövőre már lehet, hogy egy másik beszállító lesz. Az alkatrész utánpótlás bizonytalan. Hiába jó márkanév valami, ha konyhai gépekről, vagy tévékről van szó, ha ugyanaz a márkanév szerepel egy klímán lehet, hogy jól hangzik, de nem biztos, hogy ugyanazt a minőséget képviseli, és ugyanolyan háttere van, ha alkatészellátásról, vagy szerviz szolgáltatásról van szó. Lehet, hogy fele annyiba kerül, de lehet hogy csak 2 évig fog menni, míg a konkurens az ár duplájáért, már lehet, hogy ötször annyi ideig fog működni. Ha azt is hozzávesszük, hogy a garancia is jóval hosszabb a neves klímagyártók gépeire. Egy meghibásodott panel cseréje, sokszor többe kerül, mint az olcsón vásárolt gép. Míg ugyanezt garanciában ingyen kapjuk meg. Így már a drágább gép jóval olcsóbb.

Ne spóroljunk a klímaszerelőn

 Aki a kánikula megérkeztével kap észbe, hogy klímát szeretne, az dilemmába kerülhet. A megbízható, minőségi munkát végző cégek általában ilyenkor már be vannak táblázva, ám fusi munkát gyorsan és olcsóbban bevállaló, aztán pedig eltűnő vállalkozót biztosan találunk.

Ám a klímaszerelésben sincs olyan, hogy olcsó és jó, mindez pedig azonnal! Ha minőségi munkát szeretnénk, minőségi anyagokkal, megfelelően kiválasztott klímával, lehet, hogy egy kicsit várnunk kell, és bizony a jó munkának ára is van, amit pedig érdemes megfizetni, mert így olyan céggel kerülünk kapcsolatba, akik később is felveszik a telefont, intézik a garanciális javítást, ha szükséges.