Mikor keressük fel a céget?

Hatósági előírás, hogy a klímaberendezést a benne található hűtőközeg miatt kizárólag erre képesített szakember telepítheti. A készülék beszerzése előtt meg is kell állapodni a kiválasztott céggel, mert vásárlás során be kell mutatnunk azt a dokumentumot, amely igazolja, hogy a berendezést melyik vállalat fogja telepíteni. Tehát már a vásárlás előtt keresni kell egy megbízható klímaszerelőt, aki a továbbiakban segít megvalósítani az elképzeléseinket.

Miért fontos az előzetes felmérés?

 A klímaszerelőnek tudnia kell, hogy milyen jellegű épületről van szó, így tud tanácsot adni a szükséges engedélyekről, helyi szabályozásokról. Ezt érdemes telefonon megbeszélni, így a felmérés során a szakember már azokra a megoldásokra tud koncentrálni, amelyek nem ütköznek semmilyen tiltásba a kültéri egység felszerelését és a cseppvíz kivezetését illetően.

A felmérés alkalmával a szakértő megismertet minket a klimatizálás alapjaival, hogy elegendő információval rendelkezzünk a témával kapcsolatban, amikor döntést kell hoznunk egy-egy részletről.

Nincsen két egyforma lakás, a klímaszerelő figyelembe veszi a szobák elhelyezkedést, a műszaki adottságokat stb., hiszen a kivitelezés során minden centiméter számít. Nem mindegy, hogy merre mehet a nyomvonal, hol vannak a bútorok, merre vezethető ki a cseppvíz, honnan fogja megkapni a klíma a betáplálást, hová kerül a kültéri és a beltéri egység.

A szakember segít eldönteni, hogy mekkora teljesítményű, milyen márkájú, és milyen árfekvésű klímaberendezést válasszunk. Fontos, hogy a szükséges teljesítményt megfelelően kikalkuláljuk, hiszen egy alul méretezett klímarendszer nem tud hatékonyan működni.

A beltéri egység elhelyezését mindig a lakók szokásaihoz igazítva, és a lakás bútorozottságát figyelembe véve határozza meg a klímaszerelő. Ez kiemelten fontos, ha kisbaba, kisgyermek is van a családban, hiszen ők nagyon érzékenyek a klímára.

A kültéri egység helyét a szakértő úgy határozza meg, hogy figyelembe veszi a környezetet, és azt, hogy minél kevesebb csövezéssel megoldató legyen az összekötés, természetesen mindezt úgy, hogy a végeredmény a lehető legesztétikusabb legyen.

Ha fűteni is tervez a géppel, akkor fontos, hogy a kültéri egység cseppvízelvezetését is megfelelően meg kell tervezni, mert jelentős mennyiségű cseppvíz keletkezik, ami amellett, hogy a fagyban a gép működését is befolyásolhatja, bizonyos helyeken balesetveszélyt is okozhat.