Meghűlés, klímareuma

Szervezetünk nincs hozzászokva a hirtelen 10-15 fokos hőmérséklet változásokhoz, de gyakran előfordul, hogy az utcáról belépve megcsap minket a klimatizált helyiség hűvös levegője. Ideális esetben a kinti és a benti hőmérséklet különbsége maximum 6-7 fok lehet. Sokan sajnos ennél jóval alacsonyabbra állítják a helyiségek hőjét, aminek a következménye egy alapos meghűlés lehet.

A másik gyakori probléma, hogy ugyan pillanatnyilag jól eshet nekünk a hőség után a klíma által kifújt hűvös légáramlat, a testünket közvetlenül érő hideg levegő hatására az izmok és ízületek begyulladhatnak. Szervezetünket fokozatosan kell hűteni vagy felmelegíteni.

 

Mire figyeljünk oda?

•         Fontos, hogy tartósan ne legyünk a kifújt hideg levegő légáramában. Ezért érdemes szakértőhöz fordulni már a klímarendszer tervezésénél, mert úgy kell a készülékeket elhelyezni, hogy a légáram fő iránya olyan helyre menjen, ahol keveset tartózkodunk.

•         Ügyeljünk rá, hogy a kinti és benti hőmérséklet különbsége ne legyen több 6-7 foknál, hiszen a cél nem az, hogy a kinti hőség után azonnal lehűljünk.

•         A klimatizált helyiség rendszeres szellőztetése is fontos, ami főleg kora reggel és az esti órákban ajánlatos, de ha szükséges, napközben is engedjünk be friss levegőt. Ha egy helyiségben többen dolgoznak együtt, ott hamar elfogyhat az oxigén, és ez bágyadtságot, fejfájást okozhat.

•         A klíma szárítja a levegőt, a nyálkahártyák kiszáradása pedig irritáló, és könnyen gyulladáshoz vezethet. Érdemes rendszeresen párásítani, így megelőzhetjük a szem- és bőrszárazságot, illetve az orrnyálkahártya kiszáradását. A szemszárazság ellen használhatunk patikában kapható műkönnyet, a bőrünket pedig hidratáljuk rendszeresen.

•         A különböző baktériumok, vírusok és gombák elszaporodásának meggátolása miatt rendszeres, klímaszerelő által elvégzett karbantartás szükséges.