Minden split klímában vannak légszűrő betétek, melyek tisztítják az átkeringetett levegőt. A speciális szűrőrendszerrel rendelkező klímakészülékek pedig jelentősen megkönnyíthetik az allergiás vagy asztmás emberek mindennapjait, hiszen kiszűrik a levegőből a polleneket, a gombákat és spórákat.

 

A teljesség igénye nélkül vegyük sorra a fontosabb szűrőtípusokat!

 

•         Alap szűrő: ez minden klímaberendezés alaptartozéka. Legfőb funkciója a nagyobb méretű szennyeződések kiszűrése, mint a por, pihe, szösz.

•         Aktív szenes szűrő: az aktív szén arra jó, hogy megköti a szagokat, illatokat illetve a füstöt.

•         Bioszűrő: ez egy antibakteriális anyaggal bevont filter, mely baktérium semlegesítő hatással tisztítja a levegőt.

•         Plazmaszűrő: működése az elektromos töltéskülönbségen alapszik. Az aktív elektrosztatikus polarizációnak köszönhetően a levegőben található apró porszemek, de még a kellemetlen szagok vagy a cigarettafüst is kiválasztható.

•         Ezüst-ion szűrő: az ezüstionok a levegőben található kórokozókkal érintkezve meggátolják azok növekedését, illetve roncsoló hatást fejtenek ki. Ennek köszönhetően a levegőben található baktériumok szinte kivétel nélkül elpusztulnak.

•         Fotokatalitikus szagtalanító és antibakteriális szűrő: eltávolítja a levegőben keringő gomba spórákat és baktériumokat, elpusztítja a vírusokat, továbbá kiszűri a kellemetlen szagokat és a dohányfüstöt is.

•         Pollenszűrő: olyan filterek, melyek sűrű szövésű anyagból készülnek, ezáltal nem engedik át a pollenméretű szennyeződéseket sem. Többnyire tisztítható, mosható kivitelben készülnek.

 

Érdemes légkondicionáló vásárlásakor olyan modellt választani, amelynek a belső szerkezetét penész- és baktériumölő anyaggal kezelték. A minőségi klímaberendezéseknél többszörös légtisztító technológiát alkalmaznak, így a készülékből távozó levegőben nincs semmilyen irritációt vagy betegséget okozó káros részecske. A klímaberendezés így egyszerre gondoskodik egészségünkről és kényelmünkről.